EBA i korthet

Vilka är vi?

Europeiska bankmyndigheten (EBA) är en oberoende EU-myndighet som grundades 2011, i efterdyningarna av den stora finanskrisen. Våra viktigaste uppgifter är att fastställa konsekventa regler för EU:s banker, säkerställa att lika villkor råder på finansmarknaden och skydda konsumenter som köper finansiella tjänster. Vårt övergripande mål är att bidra till den finansiella stabiliteten i EU.

Vad gör vi?

Vår roll är att förbättra den inre marknadens funktion genom att säkerställa en lämplig, effektiv och harmoniserad europeisk tillsyn och reglering. De nationella tillsynsmyndigheterna ansvarar för tillsynen av enskilda finansinstitut.

Vår tillsynsverksamhet går ut på att se till att de europeiska bankerna följer samma enhetliga regelverk. Detta inbegriper utredningar av möjliga överträdelser. Vi bidrar till att skydda insättare, investerare och konsumenter. Vi uppmuntrar till en konsekvent tillsynspraxis och bedömer risker inom EU:s banksektor. EBA medlar också i tvister, ger råd till EU-institutionerna

samt utvecklar och upprätthåller det enhetliga europeiska regelverket för EU:s banker genom att anta bindande tekniska standarder och riktlinjer. Det enhetliga regelverket syftar till att tillhandahålla en enda uppsättning harmoniserade tillsynsregler för finansinstitut i hela EU. Vi främjar konvergens mellan tillsynsmetoder för att säkerställa en harmoniserad tillämpning av tillsynsreglerna.

I vårt uppdrag ingår också att bedöma risker och sårbarheter inom EU:s banksektor genom att utfärda regelbundna riskbedömningsrapporter och genomföra Europaomfattande stresstester.

Vidare fattar vi beslut i krissituationer, utreder fall av otillräcklig tillämpning av unionslagstiftningen från nationella myndigheters sida, medlar i tvister mellan behöriga myndigheter i fall av gränsöverskridande karaktär och fungerar som ett oberoende rådgivande organ gentemot Europaparlamentet, rådet och EU-kommissionen.

Finansvärlden är inne i en tid av förändring och EBA anpassar sig för närvarande genom att anamma och främja strategier som bygger på hållbar finansiering och finansiell innovationskraft. Vi arbetar för att minska de risker som klimatförändringen medför och bidrar på ett allmänt plan med miljö-, samhällsansvars- och bolagsstyrningsaspekter (ESG) för att stödja bank- och finanssystemets omställning till en mer hållbar ekonomi. Vi värnar även dessa värden internt genom att bedriva vår verksamhet på ett hållbart sätt.

Myndigheten har nyligen fått sitt övervaknings- och tillsynsmandat utvidgat till att även omfatta tredjepartstillhandahållande av tjänster inom informations- och kommunikationsteknik och emission av tillgångsanknutna token och e-pengatoken. Detta följer av förordningen om digital operativ motståndskraft för finanssektorn (DORA-förordningen) och förordningen om marknader för kryptotillgångar.

Vi anser att det är viktigt att hålla EU-medborgarna informerade om vårt arbete på deras eget språk. Öppenhet är en hjärtefråga för oss, och detta är något som genomsyrar vårt arbete i allt från utarbetande av riktlinjer och tekniska standarder till framtagande av sammanfattningar av arbetsprogram och årsrapporter. Allt detta finns på alla 24 officiella EU-språk.

Vi har ett nära samarbete med nationella behöriga myndigheter och med olika organ och byråer på EU-nivå, däribland Europeiska kommissionen (EG), Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa), Europeiska centralbanken (ECB), Europeiska systemrisknämnden (ESRB) och Baselkommittén för banktillsyn.

Hur är vi organiserade?

EBA leds av en ordförande och en verkställande direktör. Vi har två huvudsakliga styrande organ: en tillsynsstyrelse som fattar politiska beslut och en förvaltningsstyrelse som övervakar vårt arbete. Tillsynsstyrelsen är myndighetens huvudsakliga beslutsfattande organ. Den fattar alla politiska beslut som rör EBA, till exempel genom att anta förslag till tekniska standarder, riktlinjer, yttranden och rapporter.

Förvaltningsstyrelsen, å sin sida, ansvarar för att se till att myndigheten utför sitt uppdrag och de uppgifter som den tilldelas. Den har bland annat i uppgift att varje år lägga fram förslaget till arbetsprogram, den årliga budgeten, den personalpolitiska planen och årsrapporten.

EBA har 4 avdelningar, 18 enheter och en personalstyrka på omkring 250 personer.

Vill du jobba hos oss?

Från policyexperter och dataanalytiker till kommunikationsspecialister och många andra profiler – alla kan spela en viktig roll för att leverera EBA:s uppdrag. Vi erbjuder konkurrenskraftiga löner, en inspirerande arbetsmiljö där du kan ha en hälsosam balans mellan arbete och privatliv, flexibla arbetstider och särskilda förmåner för anställda med barn. För dig som har en universitetsexamen och befinner dig i början av yrkeskarriären erbjuder vi även praktikplatser.