EBA in een oogopslag

Wie zijn we?

De Europese Bankautoriteit (EBA) is een onafhankelijke EU-autoriteit die in 2011 werd opgericht in de nasleep van de grote financiële crisis. Onze belangrijkste taken zijn het opstellen van gestandaardiseerde regels voor banken in de EU, het zorgen voor een gelijk speelveld en het beschermen van consumenten bij het gebruikmaken van financiële diensten. Onze overkoepelende doelstelling is bij te dragen aan financiële stabiliteit in de EU.

Wat doen we?

Het is onze taak om de werking van de interne markt te verbeteren door te zorgen voor passend, efficiënt en geharmoniseerd Europees toezicht en passende en geharmoniseerde regelgeving. De nationale toezichthoudende autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op individuele financiële instellingen.

Dit doen we door ervoor te zorgen dat de Europese banken dezelfde gestandaardiseerde regels volgen. Dit omvat onderzoeken naar mogelijke overtredingen. We dragen bij aan de bescherming van depositohouders, beleggers en consumenten. We bevorderen consistente toezichtpraktijken en beoordelen de risico’s in de banksector in de EU. EBA bemiddelt ook bij geschillen en adviseert de EU-instellingen.

EBA ontwikkelt en onderhoudt het gestandaardiseerde regelgevingskader voor EU-banken (“Single Rulebook”) door bindende technische regelgevings- of uitvoeringsnormen en richtsnoeren vast te stellen. Het Europees Single Rulebook is bedoeld om een uniform pakket aan geharmoniseerde prudentiële regels voor financiële instellingen in de hele EU te creëren. We bevorderen de convergentie van toezichtpraktijken om een geharmoniseerde toepassing van prudentiële regels te waarborgen.

We zijn ook belast met de beoordeling van risico’s en kwetsbare aspecten van de Europese banksector door middel van regelmatige risicobeoordelingsverslagen en Uniebrede stresstests.

Onze andere taken omvatten het onderzoeken van de ontoereikende toepassing van het Unierecht door nationale autoriteiten, het nemen van beslissingen in noodsituaties, het bemiddelen bij meningsverschillen tussen bevoegde autoriteiten in grensoverschrijdende situaties en het optreden als onafhankelijk adviesorgaan voor het Europees Parlement, de Raad of de Europese Commissie.

De financiële wereld ondergaat een veranderingsproces en EBA past zich aan deze verandering aan door duurzame financiering en financiële innovatie te bepleiten en te bevorderen. We werken aan het verminderen van de risico’s van klimaatverandering en helpen rekening te houden met factoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) door de overgang van het bankwezen en het financiële stelsel naar een duurzamere economie te ondersteunen. EBA handhaaft deze waarden intern door op een duurzame manier te werk te gaan.

EBA heeft onlangs nieuwe toezichtverantwoordelijkheden gekregen op het gebied van de verlening van ICT-diensten aan derden en de uitgifte van activagerelateerde tokens en e-moneytokens. Dit komt tot uiting in de context van de verordening betreffende digitale operationele weerbaarheid (DORA) en de verordening betreffende markten in cryptoactiva (MiCAR).

EU-burgers in hun eigen taal op de hoogte houden van ons werk raakt de kern van waar we voor staan. We zetten ons in voor transparantie door richtsnoeren, technische normen, samenvattingen van werkprogramma’s en jaarverslagen te publiceren. Al deze publicaties zijn beschikbaar in de 24 officiële EU-talen.

We werken nauw samen met nationale bevoegde autoriteiten en andere EU-organen en -agentschappen, waaronder de Europese Commissie (EC), de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA), de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Eiopa), de Europese Centrale Bank (ECB), het Europees Comité voor systeemrisico’s (ESRB) en het Bazels Comité voor bankentoezicht (BCBS).

Wat is onze organisatiestructuur?

EBA wordt geleid door een voorzitter en een uitvoerend directeur. We hebben twee bestuursorganen: de raad van toezichthouders die beleidsbesluiten neemt, en de raad van bestuur die toezicht houdt op het werk van EBA. De raad van toezichthouders is ons belangrijkste besluitvormingsorgaan en neemt alle beleidsbeslissingen van EBA, zoals de goedkeuring van ontwerpen van technische normen, richtsnoeren, adviezen en verslagen.

De raad van bestuur heeft tot taak ervoor te zorgen dat EBA haar opdracht vervult en de haar opgedragen taken uitvoert. In dit verband is EBA bevoegd om onder meer het jaarlijkse werkprogramma, de jaarlijkse begroting, het personeelsbeleidsplan en het jaarverslag voor te stellen.

EBA is georganiseerd in vier afdelingen, 18 eenheden en heeft ongeveer 250 personeelsleden in dienst.

Wilt u bij ons komen werken?

Bij het verwezenlijken van onze missie kan iedereen, uiteenlopend van beleidsexperts en gegevensanalisten tot communicatiespecialisten en vele andere profielen, een belangrijke rol spelen.

EBA biedt concurrerende salarissen, een aantrekkelijke werkomgeving en een gezond evenwicht tussen werk en privéleven, evenals flexibele werktijden en extra voordelen voor werknemers met kinderen.

We bieden stages aan voor pas afgestudeerden die aan het begin van hun professionele loopbaan staan.