ABE pe scurt

Cine suntem?

Autoritatea bancară europeană (ABE) este o autoritate independentă a UE înființată în 2011, în urma marii crize financiare. Sarcinile noastre principale sunt de a stabili norme coerente pentru băncile din UE, de a asigura condiții de concurență echitabile și de a proteja utilizatorii de servicii financiare. Obiectivul nostru general este de a contribui la stabilitatea financiară în UE.

Cu ce ne ocupăm?

Rolul nostru este de a îmbunătăți funcționarea pieței interne, asigurând supraveghere și reglementare adecvată, eficientă și armonizată la nivel european. Autoritățile naționale de supraveghere răspund de supravegherea instituțiilor financiare individuale.

În acest scop, ne asigurăm că băncile europene respectă un cadru de reglementare unic, inclusiv investigarea unor posibile încălcări. Contribuim la protecția deponenților, a investitorilor și a consumatorilor. Încurajăm practici de supraveghere coerente și evaluăm riscurile din sectorul bancar al UE. De asemenea, ABE mediază litigii și oferă consultanță instituțiilor UE.

ABE elaborează și gestionează cadrul unic de reglementare la nivel european pentru băncile din UE, adoptând standarde tehnice și ghiduri cu caracter obligatoriu. Cadrul de reglementare unic vizează furnizarea unui set unic de norme prudențiale armonizate pentru instituțiile financiare din întreaga UE. Promovăm convergența practicilor de supraveghere pentru a asigura aplicarea armonizată a normelor prudențiale.

Mandatul nostru implică și evaluarea riscurilor și a vulnerabilităților din sectorul bancar al Uniunii Europene, prin rapoarte periodice privind evaluarea riscurilor și simulări de criză la nivel paneuropean.

Printre alte sarcini se numără investigarea aplicării insuficiente a legislației UE de către autoritățile naționale, luarea deciziilor în situații de urgență, medierea dezacordurilor dintre autoritățile competente în situații transfrontaliere și acționarea în calitate de organ consultativ independent pentru Parlamentul European, Consiliu sau Comisia Europeană.

Lumea finanțelor este în schimbare, iar ABE se adaptează la această schimbare adoptând și promovând finanțarea durabilă și inovarea financiară. Acționăm pentru a reduce riscurile legate de schimbările climatice și pentru a contribui cu factori de mediu, sociali și de guvernanță (MSG) mai largi, sprijinind trecerea sistemului bancar și financiar la o economie mai sustenabilă. ABE susține aceste valori pe plan intern, funcționând în mod sustenabil.

Recent, ABE a primit noi responsabilități de supraveghere și control în domeniul prestării de servicii de către terți în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și în domeniul emiterii de tokene raportate la active și de tokene de monedă electronică. Acest lucru se reflectă în contextul Regulamentului privind reziliența operațională digitală a sectorului financiar (DORA) și al Regulamentului privind piețele de criptoactive (MiCAR).

Informarea cetățenilor UE, în limba lor, cu privire la activitatea noastră reprezintă un element esențial al principiilor pe care le susținem. Ne angajăm în favoarea transparenței, publicând ghiduri, standarde tehnice, rezumate ale programelor de activitate și rapoarte anuale, toate acestea fiind disponibile în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Colaborăm îndeaproape cu autoritățile naționale competente și cu alte organisme și agenții ale UE, și anume Comisia Europeană (CE), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), Banca Centrală Europeană (BCE), Comitetul european pentru risc sistemic (CERS) și Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară (BCBS).

Cum suntem organizați?

ABE este condusă de un președinte și un director executiv. Avem două organe de conducere principale: Consiliul supraveghetorilor, care ia decizii în materie de politică, și Consiliul de administrație, care supraveghează activitatea. Consiliul supraveghetorilor este principalul organ de decizie al Autorității. Acesta ia toate deciziile ABE în materie de politică, de exemplu adoptarea proiectelor de standarde tehnice, ghiduri, avize și rapoarte.

Rolul Consiliului de administrație este de a se asigura că Autoritatea își îndeplinește misiunea și execută sarcinile care i-au fost atribuite. În acest sens, i se încredințează competența de a propune, printre altele, programul anual de activitate, bugetul anual, planul privind politica de personal și raportul anual.

EBA este organizată în patru departamente, 18 unități și are un personal de aproximativ 250 de persoane.

Vreți să veniți alături de noi?

Toată lumea poate juca un rol important în îndeplinirea misiunii noastre, de la experți în politici și analiști de date la specialiști în comunicare și multe alte profile.

ABE oferă salarii competitive, un mediu de lucru atractiv și un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată, cu beneficii suplimentare pentru angajații cu copii, precum și un program de lucru flexibil. De asemenea, oferim stagii pentru absolvenți de facultate aflați la început de carieră profesională.