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General remarks 
 
The Italian Banking Association (ABI) welcomes the opportunity to express its views on the “Draft 
Guidelines on ADC exposures to residential property under Article 126a of Regulation (EU) 
575/2013”. 
 
ABI acknowledges the importance of identifying clear rules for the requirements defined in Article 
126a (2) of the CRR3 in order to ensure financial institutions apply a risk weight of 100% to ADC 
exposures, taking into account the simplicity of the Standardised Approach and avoiding 
unnecessary burdens on the banking industry. Neverthless, ABI would like to point out that the 
draft Guidelines raise serious concerns regarding the implementation of the envisaged stringent 
requirements, which could significantly reduce credit for acquisition, development and 
construction of residential immovable property, with potential negative impacts on the whole EU 
Residential Real Estate market, and consequently, on the EU economy. 
 
Answers to the most important questions for the Italian Banking Industry can be found below. 
They are based on the experience of banks in financing the construction sector in Italy.  
 
 
Answers to the questions for consultation 
 
Question 1: What is the materiality of the pre-sale and pre-lease contracts that would not have 
the expected characteristics of legally binding contract? 
In the context of Italian law, all pre-sale and pre-lease contracts have the expected 
characteristics of a legally binding contract as defined by the consultation paper. 
 
 
Question 2: Do you agree with the  
 
pproach proposed to specify the term “substantial cash deposit”? 
 
[no comment] 
 
 
Question 3: Do you consider the 10% ratio to be appropriate for the determination of the ADC 
exposures benefitting from the lower risk weight? 
ABI considers the 10% ratio for cash desposit to be appropriate. From a prudential 
perspective, ABI is of the view that this ratio would ensure a satisfactory level of 
commitment from the prospective buyer to convert the “pre-sale contract” into a “sale 
contract”. It is also in line with the typical practice in Italy. 
Anyway, considering the traditional operations in the Italian market, ABI proposes that 
the level of “substantial cash deposit”, requested for pre-lease contracts on the final 
monthly rent price, should not exceed 100%. 
 
  
Question 4: Do you have any concerns with applying a single ratio to all ADC projects? Are there 
any practical options the EBA should consider setting the ratio in a more granular way (e.g., 
threshold subject to case by case adjustments for either insufficient incentives or for non-
enforceability of sufficient incentives but floored at potential market price deterioration over the 
relevant period) keeping in mind the simplicity of the Standardised Approach and the level playing 
field across institutions? If yes, please elaborate these options in detail. 
 
[no comment] 
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Question 5: Do you see any drawbacks in adopting the selected option? In case you prefer the 
alternative option, could you provide the rationale and an example of the calculation and 
estimation of the net present value of total payments? 
 
[no comment] 
 
Question 6: Are there any other practices that should be considered by the EBA? 
 
[no comment] 
 
Question 7: Do you have any concerns with applying a single threshold to all ADC projects? Are 
there any practical options the EBA should consider setting the threshold in a more granular way, 
keeping in mind the simplicity of the Standardised Approach and the level playing field across 
institutions? If yes, please elaborate these options in detail. 
 
[no comment] 
 
Question 8: Is the relation between the “substantial” cash deposit required for a pre-sale 
contract and the “substantial” cash deposit required for a pre-lease contract appropriate from 
your perspective? If, not, please explain why and how this relationship should be adjusted. 
 
[no comment] 
 
Question 9: Do you agree with the approach of strict equivalence with respect to cash deposit 
proposed? Do you deem other forms equivalent to the cash deposit from a risk perspective? If 
yes, please explain. 
Concerning the strict equivalence approach with respect to cash deposit proposed by 
the consultation paper, ABI proposes to consider that the unfunded credit protection 
fulfilling the eligibility requirements for credit risk mitigation as specified in Articles 
213 and 215 of the CRR could be acceptable, as long as they are granted by banks or 
other entities under equivalent supervision. 
 
Indeed, ABI believes that those guarantees serve as an equivalence mechanism for the 
cash deposit since they ensure that: (i) the guarantor pays the seller/owner of the 
property in case of the termination of the (pre-sale or pre-lease) contract; (ii) the funds 
paid by the guarantor can later be reclaimed (by the same guarantor) from the buyer 
or tenant (‘recourse right’).  
 
Finally, in Italy these guarantees are frequently present expecially for the pre-lease 
contracts. 
 
Question 10: Do you agree in using two different options for pre-sale/sale and pre-lease/lease 
contracts? 
Please, see answer to Question n.11 
 
Question 11: Do you see any drawbacks related to the proposed options under paragraphs 14 
to 16 of these Guidelines? 
For the sake of simplicity and ease of interpretation, as an alternative to the proposal 
in paragraph 14 of the consultation paper it is proposed to adopt a single ratio, based 
on credit facility, for both pre-sale/sale and pre-lease/lease contracts in order to 
assess the “significant portion of total contracts” as following: 
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 Numerator - the sum of: 

 
a. the property value (or sale price as specified in the contracts) of units 
covered by pre-sale and the property value of pre-lease contracts already signed 
and in force that met also the threshold set out for the first indicator (i.e. 
substantial cash deposit) and  
b. the property value of units covered by sale contracts and property value of 
units covered by lease contracts already signed and in force. 

 
 Denominator – the total amount of credit facility, including the drawn amount 

and undrawn amount granted by institutions to the obligor to finance the ADC 
project related to the residential property. 

 
We believe EBA credit-facility based approach ensures a more comprehensive and risk 
sensitive assessment in relation to the amount of the loan granted. As a second best, 
we propose as the denominator: property value of the entire residential property 
(currently under development or construction).  
 
The property value mentioned in the proposals would be the value upon completion, 
assessed by an independent valuer in accordance with Article 229(1) of the CRR. 
 
The 50% ratio is excessively conservative and not in line with typical practice in Italy. 
ABI proposes a percentage equal to/not higher than 30%.  
 
Question 12: What is the materiality of ADC projects with mixed use foreseen? How are these 
projects structured and whether the proposed options raise any particular issues to be applied in 
practice? 
 
[no comment] 
 
Question 13: Do you agree with the pros and cons on the different methods explained above? 
Are there any further issues that the EBA should consider? 
Regarding this matter, considering the traditional operations in the Italian market, it is proposed 
that the level of “substantial cash deposit”, requests for pre- lease contracts, on the final monthly 
rent price should not exceed 100%. 
 
[no comment] 
 
Question 14: Do you agree with the use of method B1 for the aggregation of pre-sale/sale 
contracts with pre-lease/lease contracts? Can method B1 be applied in practice using option 1 for 
pre-sale/sale contracts and option 3 for pre-lease/lease contracts? Is it possible to separately 
identify the amount of the ADC exposure used for financing housing units for sale or for lease ? 
ABI does not agree with method B1 proposed in the consultation paper. According to 
this approach, it is necessary to calculate separate thresholds (one for pre-sale 
contracts and one for pre-lease contracts) and to satisfy both of them, in order to make 
banks apply 100% risk weight.  
 
ABI considers that this approach is excessively conservative and risks creating 
paradoxical effects which do not take into account the material risk of the ADC 
exposure. For example, in an ADC project with 100 residential units, where 99 units are 
intended for sale and only one for rental, if the ratio indicated in paragraph 16 for the 
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property to lease is not achieved, even if the other 99 buildings are all sold or pre-sold, 
banks could not apply the 100% risk weight to this exposure. Consequently, the entire 
ADC project exposure would be weighted at 150%, despite all other risk-mitigating 
conditions for the benefit being achieved. 
 
In other words, this method does not take in account any concept of “prevalence” of 
the destination of the properties. 
 
Question 15: Are there any other combinations of the options and methods considered by the 
EBA for aggregating pre-sale/sale contracts and/or pre-lease/lease contracts that are preferable? 
Keeping in mind the simplicity of the Standardised Approach also pointed out by EBA in 
the consultation paper, ABI deems appropriate to define a single ratio in accordance 
with the approach proposed in Question 11. 
 
Question 16: Which alternative should be considered for assessing whether, for a project where 
a mixed use is foreseen, the eligible pre-sale/sale and pre-lease/lease contracts are a significant 
portion of total contracts?  
As an alternative to the approach described in Question 11 and 15, as anticipated in the 
answer to Question 14, ABI proposes to introduce a “prevalence” requirement for 
projects with properties where a mixed use is foreseen. It should be easily measurable, 
without imposing additional burdens on banks, taking into account that it should be 
used in the Standardised Approach. 
This requirement should consider the “prevalence” of use of properties, calculated in 
terms of number of properties destined for sale or lease compared to the total number 
of units that are part of the ADC project or in terms of the value of the properties 
(according to the “property value” as defined by Article 229 of the CRR and determined 
by an independent valuer). In this case, in order to apply a risk weight of 100% to the 
ADC exposure, it should be sufficient to satisfy the requirement of paragraph 14 or 16, 
according to the main “intended use” of the property (or for sale properties either for 
lease ones). 
 
 
Question 17: Do you foresee any practical impediments to include the verification that the 
developer only has a residual claim on the property in the underwriting standards? How could this 
“residual claim” feature be ensured in practice in your jurisdiction (e.g., SPV, pledge, mortgages, 
…)? Please provide reasoning, taking into account market practices and underwriting standards if 
you think that an adjustment of the EBA’s definition of obligor contributed equity is necessary.  
 
[no comment] 
 
Question 18: What are your views on the proposed threshold for determining the 
appropriateness of the amount of obligor-contributed equity? Please provide reasoning, taking 
into account market practices and underwriting standards if you think that an adjustment of the 
EBA’s proposal is necessary.  
The threshold of 35% is excessively conservative and not in line with the typical 
practice in Italy. The inherent characteristics of the denominator (not embedded within 
the numerator) do not allow to reach the proposed threshold, with the sole exception 
of limited and residual number of cases. 

Taking into account market practices and underwriting standards, ABI deems 
appropriate to set a threshold equal to/not higher than 15% for the ratio mentioned in 
paragraph 19 (i.e. Approach 4).   
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Question 19: Do you agree to use Approach 4 for identifying the appropriate amount of obligor-
contributed equity? If not, what alternative options should the EBA consider?  
 
ABI agrees with the objective that conditions should align with the simplicity of the 
Standardised Approach and promote ease of interpretation, as emphasised in the 
Guidelines.  
Neverthless, we encourage the adoption of the Approach 4 that seems to be the most 
consistent with the CRR text and would allow (on the basis of the Guidelines provided 
in the consultation paper) for a more accurate assessment of the obligor-contributed 
equity component. 
However, if EBA mantains the threshold up to 35%, ABI proposes the adoption of 
Approach 2 ((Property value upon completion – Total loans)/(Property value upon 
Completion)). This approach is easy to apply and it contains prudential elements, as 
the “property value” is determined according to art. 229 CRR, resulting in a value lower 
than the “market value”. Alternatively, ABI proposes Approach 3 ((Total costs of the 
Project - Total Loans)/(Property Value upon Completion)), which is based on the 
“construction costs” of the project and is more conservative than Approach 2. Indeed, 
these “Construction costs” would be estimated according to Valuation Standards such 
as EVS, IVS and the RICS Red Book, which would ensure a prudent valuation. 
 
 
Question 20: Do you see any rationale for setting different threshold levels?  
 
[no comment] 
 
Question 21: Do you agree with the adjusted criteria for public housing or not-for-profit entities? 
 
[no comment] 
 
 
 


