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Dear Sir/Madam, 
 
Thank you for the opportunity to comment on the EBA’s consultation on methods for calculating 
contributions to Deposit Guarantee Schemes. 
 
 
 
 
Question 1: Do you have any general comments on the draft Guidelines on methods for 
calculating contributions to DGSs?  
 
In our view, on the one hand, the draft Guidelines reflect DGSs as depicted in Art. 13(1) DGS 
Directive, for which the “risk-based calculation method” (Art. 13(3) DGS Directive) applies, in a 
largely appropriate manner. However, the way according to which minimum weights are assigned to 
risk categories and core risk indicators is not entirely clear to us. It would be very helpful if the EBA 
could explain in greater detail why it has chosen the indicated percentages. 
 
On the other hand, nevertheless, the draft Guidelines do unfortunately not address in an appropriate 
manner the DGSs referred to in Art. 13(2) DGS Directive, which are allowed to use “their own risk-
based methods for determining and calculating the risk-based contributions by their members”. For 
this calculation method, “the calculation of contributions shall be proportional to the risk of the 
members and shall take due account of the risk profiles of the various business models. Those 
methods may also take into account the asset side of the balance sheet and risk indicators, such as 
capital adequacy, asset quality and liquidity“. In Art. 13(3) subparagraph 3 DGS Directive, this 
calculation method is named the “alternative own-risk-based method”. 
 

ESBG very much welcomes that the consultation paper reflects on Institutional Protection Schemes 
(IPSs – para. 12 Background and Rationale, para. 64 et seqq. Draft Guidelines) and tries to 
accommodate to the specificities of these systems. However, in our opinion, the proposed draft 
Guidelines do unfortunately not apply to the specific case of IPSs (in which all members of the IPS 
are also members of the relevant DGS) which are officially recognised as DGSs according to Art. 
1(2)(c) and Art. 4(2) DGS Directive and fall under the “alternative own-risk-based calculation 
method” detailed in Art. 13(2) DGS Directive. This provision allows DGSs to use their own risk-
based methods for determining and calculating the risk-based contributions by their members (see 
above), which is not in accord with the approach suggested by the EBA of basing the calculation of 
contributions to a large extent on the amount of covered deposits only. In fact, the possibility to 
determine – and not only to calculate – the risk-based contributions in those cases provides for the 
proper reflection of the risk that needs to be addressed: the size of one or more members in the 
scheme compared to the rest of the members, irrespective of the amount of their corresponding 
deposits.  
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The calculation formula in the EBA’s draft Guidelines does unfortunately not provide the necessary 
room to address needs of these IPSs regarding the contribution system: Due to the division of tasks 
in such banking networks in respect of deposit-taking the amount of covered deposits in certain 
institutions may be lower than in others. Therefore, the suggested adjusting factor “systemic role in 
an IPS” could not be sufficient to ensure an appropriate scaling. In this case these institutions 
holding a low amount of covered deposits might pay a contribution which does not correspond with 
its proportion to the risk they bring into an IPS. Thus, the current proposal does not meet the 
requirement imposed by article 13(2) DGS Directive that “the calculation of contributions shall be 
proportional to the risk of the members and shall take due account of the risk profiles of the various 
business models”. 
 
Moreover, one needs to bear in mind Art. 26 of Regulation 1093/2010 establishing a European 
Supervisory Authority (European Banking Authority), according to which “the Authority shall 
contribute to strengthening the European system of national deposit guarantee schemes […] and 
provide a high level of protection to all depositors in a harmonised framework throughout the 
Union, which leaves the stabilising safeguard role of mutual guarantee schemes intact, provided they 
comply with Union legislation”. 
 
Hence, ESBG suggests that the EBA complements the draft Guidelines with a part that regulates 
the “alternative own-risk-based method”, which thus allows for an appropriate reflection of the 
situation of IPSs according to Art. 1(2)(c) DGS Directive. In order to avoid moral hazard, these 
IPSs use a calculation method based on the risk of their members as core element for the 
determination of the contribution, e.g. volume of bail-in able liabilities, profitability, RWA and 
qualitative aspects. Consequently, this method should be recognised as compliant. 
 
As a general comment, ESBG would furthermore like to underline that a common, consistent 
understanding across the national competent authorities of the term “covered deposits” is of great 
importance. In this respect, Art. 2(5) in conjunction with Art. 6 DGS Directive states that “covered 
deposits” means the “part of eligible deposits that does not exceed the coverage level of EUR 
100.000”. Art. 13(1) DGS Directive further holds that the contributions to DGSs shall be “based on 
the amount of covered deposits and the degree of risk incurred by the respective member”. In 
subparagraph five it also contains a sentence stating that Member States may decide that “credit 
institutions pay a minimum contribution, irrespective of the amount of their covered deposits”.  
 
Bearing these provisions in mind, ESBG would like to ask the EBA to clarify whether our 
assumption is correct that only covered deposits, i.e. deposits up to EUR 100.000, should be taken 
into account when calculating the banks’ contributions. If this interpretation was not correct, there 
would be a possibility for national competent authorities to require banks to take into account the 
total amount of each deposit regardless whether or not they are above the EUR 100.000 coverage 
threshold. This would be more onerous in terms of contributions compared to the approach where 
deposits are only counted up to EUR 100.000 for calculation purposes. By clarifying and ensuring a 
common understanding, the EBA would be promoting a level playing field within the EU. 
 
The answers given in following paragraphs (except for the second and third paragraph of the 
response to question no. 5) solely refer to the “risk-based calculation method” of Art. 13(3) DGS 
Directive, which applies to DGSs as depicted in Art. 13(1) DGSD. 
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Question 3: Is the proposed formula for calculating contributions to DGS sufficiently clear 
and transparent?  
 
Yes. Moreover, the given examples help understand the formula. 
 
 
Question 5: Do you agree with the core risk indicators proposed in these Guidelines? If not, 
please specify your reasons and suggest alternative indicators that can be applied to 
institutions in all Member States. Do you foresee any unintended consequences that could 
stem from the suggested indicators?  
 
Generally speaking, ESBG agrees with most of the core risk indicators proposed in the Guidelines.  
However, we would like to add that the core risk indicators should be as similar as possible to the 
methods for calculating ex-ante contributions to resolution financing arrangements in order to 
facilitate the data collection for institutions. Besides, for institutions being supervised by the SSM, it 
would be convenient that risk indicators were consistent with the RAS (risk assessment) framework. 
In fact, some risk indicators are considered in both frameworks: for example, the leverage ratio, the 
Common Equity Tier 1 (CET1) ratio the Liquidity Coverage Ratio (LCR) and the Net Stable 
Funding Ratio (NSFR). 
 
What has been said above implies that some other indicators are a bit more challenging to deal with: 
Particularly the non-performing loan (NPL) ratio, the return on assets (ROA) ratio and the 
unencumbered assets ratio. These ratios may be problematic in terms of content and definition.  
 

 The disadvantage of the NPL ratio has to do with the fact that this ratio cannot be based on 
a single uniform definition, and consequently it may cause an unlevel playing field between 
Member States.  

 Generally, there are doubts about the contents of the ROA ratio because this ratio is deemed 
to be rather inaccurate for the purpose of measuring the default risk.  

 
Moreover, as mentioned above, ESBG welcomes the recognition of IPS as an indicator in the draft 
Guidelines. Nevertheless, the wording of paragraph 65 could lead to the conclusion that the extent 
to which a single member of an IPS could benefit from a reduced contribution to the DGS depends 
exclusively on the (quantitative) level of the IPS ex-ante funds. However, with reference to the 
requirements set in Art. 113(7) Capital Requirements Regulation (CRR) – which the competent 
authority has approved – qualitative requirements, such as early warning systems, quarterly reports, 
uniform risk assessment, legal obligation and the ability to grant support, funding measures 
(establishment of an ex-ante IPS-fund), homogeneous business profile and an annual 
consolidated/aggregated report are substantial characteristics that play a key role in the risk-
mitigation of an IPS. 
 
Accordingly, the existence of an IPS-fund is only one of several characteristics. ESBG therefore asks 
the EBA to appropriately recognise such qualitative measures in the final Guidelines. 
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Question 6: Do you agree with the option to use either capital coverage ratio or Common 
Equity Tier 1 ratio as a measure of capital? Would you favour one of these indicators rather 
than the other, and why?  
 
ESBG would prefer the CET1 ratio as a measure of capital for two reasons: firstly for the sake of 
coherence with the ex-ante contributions to resolution financing arrangements (Commission 
Delegated Regulation (EU) 2015/63) and secondly because of the ratio’s good comparability across 
banking institutions. 
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About WSBI-ESBG (European Savings and Retail Banking Group) 

ESBG brings together savings and retail banks of the European Union and European Economic 

Area that believe in a common identity for European policies. ESBG members support the 

development of a single market for Europe that adheres to the principle of subsidiarity, whereby the 

European Union only acts when individual Member States cannot sufficiently do so. They believe 

that pluralism and diversity in the European banking sector safeguard the market against shocks that 

arise from time to time, whether caused by internal or external forces. Members seek to defend the 

European social and economic model that combines economic growth with high living standards 

and good working conditions. To these ends, ESBG members come together to agree on and 

promote common positions on relevant matters of a regulatory or supervisory nature. 

ESBG members represent one of the largest European retail banking networks, comprising of 

approximately one-third of the retail banking market in Europe, with total assets of over €7,300 

billion, non-bank deposits of €3,480 billion and non-bank loans of €3,950 billion (31 December 

2012). 
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