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Set up in 1990, the Czech Banking Association (CBA) is the voice of the Czech banking 

sector. The CBA represents the interests of 37 banks operating in the Czech Republic: 

large and small, wholesale and retail institutions. The CBA is committed to supporting 

quality regulation and supervision and consequently the stability of the banking 

sector.  It advocates free and fair competition and supports the banks' efforts to 

increase their efficiency and competitiveness. 

 

 

We appreciate the opportunity to comment on EBA Consultation Paper DRAFT REGULATORY 

TECHNICAL STANDARDS ON  THE CONDITIONS FOR ASSESSING THE MATERIALITY OF EXTENSIONS  AND 

CHANGES OF INTERNAL APPROACHES WHEN CALCULATING OWN FUNDS REQUIREMENTS FOR CREDIT, 

MARKET AND OPERATIONAL RISK UNDER ARTICLES 138(5), 301(3) AND 352(3)(A) OF  REGULATION 

(EU) XX/XXXX OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL ON PRUDENTIAL 

REQUIREMENTS FOR CREDIT INSTITUTIONS AND INVESTMENT FIRMS [CRR]  (EBA/CP/2013/02). 

 

Summary 

 

In general it seems that almost all changes in internal models will be classified as material 

and therefore will require permission from the relevant competent authorities. We assume 

that it can lead to overburdening of the local regulator. Therefore we challenge both 

quantitative and qualitative criteria.  

 

CREDIT RISK 

 

Mainly related to original  

EBA Q2: Are the provisions included in this draft RTS on the calculation of the quantitative 

threshold for the IRB approach sufficiently clear? Are there aspects which need to be 

elaborated further? 

EBA Q3: Do you support the calculation proposal of the quantitative threshold for the IRB 

approach in terms of design of the metrics and level of thresholds? 

EBA Q4: Do you support for the IRB approach the three month period for notification of the 

changes before implementation? 

 

We do not support the proposal. In our opinion, the definition of material change is too 

large and will generate too many "material changes" requiring permission from the 

regulator. This will cause an important workload (both for the bank and for the regulator). 

We propose to adjust the condition defining material changes in TITLE 2 / Article 3, par. 1 

in the following way:  
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Current situation: In order to be considered as material, it is sufficient that the change 

satisfies any of the three listed conditions a) or b) or c).  

Proposed situation: Only changes satisfying the condition c) would be considered as 

material. The changes which satisfy a) or b) but not c) would not be considered as material 

and will be moved to the category "Other extensions and changes which require 

notification" (treated in TITLE 2 / Article 4, par. 1).  

It is not clear how the threshold should be defined - Title II, Article 3, point 1 (c) (i) 

Threshold should be defined based on the overall EU parent institution’s consolidated 

RWA. How can we understand this overall EU parent institution’s consolidated RWA?  

a) Is the basis for calculation of the materiality threshold the ultimate parent’s RWA 

including all its daughters or  

b) Is the basis for calculation of the materiality threshold daughter’s RWA based on 

the daughter’s solo basis RWA calculation?  

To give an explanatory example: for CSOB Group, is the basis for calculation of the 

materiality threshold RWA kept under CSOB Group or is it RWA kept under KBC Group, 

which would include all its daughters, including CSOB? 

 

Quantitative criteria 

In case that the  b) is correct we specifically propose to change the materiality threshold  

from 1.5% to 8% in the paragraph on page 13, TITLE II, Article 3, point 1(c) (i) and we 

propose to add one more condition to be satisfied within this paragraph. 

 

In particular, we propose following wording of the paragraph: 

(i) …in a decrease of 8% or more of the EU parent institution’s consolidated………..nor a 

subsidiary; and at the same time for exposures which are not of low default 

type (to be defined by the entity and confirmed by competent authority). 

 

Qualitative criteria 

Criteria described in Annex 1, should be formulated unambiguously, more clearly and the 

number of the criteria shall be definitely reduced. 

 

General remark from the credit risk point of view 

The document proposes creation of excessive environment inevitably leading into overload 

of the regulator which would result into substantial slow down of model development / 

improvement. Such situation would lead into worse ability of the financial institutions to 

react to markets development and in case of late model reviews due to capacity constraints 

on the side of the regulator, also application of substantial capital penalties which could not 

be avoided. 

 

We consider the 3 month period as not appropriate and desirable as it may delay the 

process of implementation of important changes. We recommend 1month notification 

period as a maximum. 
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(TITLE 4 / Article 9 requires that the bank presents several documents together with the 

notification:  the audit review, the documents on internal validation of the change by the 

corresponding committee, etc. This means that no change could be implemented sooner 

than 3 months after the internal validation of the change on Credit Risk Management 

Committee and/or Expert Committee. Such a delay seems to us as not reasonable and 

counter-productive.) 

 

 

MARKET RISK 

 

Mainly related to original  

EBA Q9: Are the provisions included in this draft RTS on the calculation of the quantitative 

threshold for the IMA sufficiently clear? Are there aspects which need to be elaborated 

further?  

EBA Q10: Do you support the calculation proposal of the quantitative thresholds for the 

IMA in terms of design of the metrics and level of thresholds? (Please also take into account 

the arguments provided in Tables 2 to 5 of the Impact Assessment)  

EBA Q11: Do you support for the IMA the one month period for notification of the changes 

before implementation?  

EBA Q12: Do you support for the IMA the 60-day observation period for the purpose of 

comparing the modelling result before and after a proposed change? 

 

The scope of application at market risk is overly excessive and the thresholds are too strict. 

Almost all changes would fall into category “requires approval” or “requires ex-ante 

notification”.  

 

As all changes needs to be tested against materiality threshold it would lead to permanent 

simultaneous computation of two internal models (three month testing period is required).  

 

It means significantly higher capacity of infrastructure.  

 

Furthermore, 5% threshold implies frequent requests to the regulator for approval of 

model changes, inevitably requiring also higher assessment capacity of regulator. As 

market environment is changing quickly, financial institution has to also adapt quickly and 

market models needs to be changed quickly. Thus quick reaction of regulators to proposals 

is vital.  Constrained capacity of regulators can lead to incorrect capture of market risk by 

financial institutions. 

 

5% change means almost average daily volatility of model outcome due to changes in 

positions and risk factors. 
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We hope that our response to EBA Consultation Paper is sufficiently clear and our views 

are helpful for preparing regulatory technical standards. 

 

 


