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Secretary General 
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CONSULTATION PAPER ON CEBS’S DRAFT IMPLEMENTATION GUIDELINES 

ON THE REVISED LARGE EXPOSURES REGIME (CP 26) 

 
 
Dear Sir/Madam, 
 
 

The Hungarian Banking Association welcomes to have the opportunity to 

make specific comments on the consultation paper on CEBS’s draft 

implementation guidelines on the revised large exposures regime.   

 

As most of our remarks are reflected in the comments of the European 
Banking Federation we should like to raise only some issues, which are of high 
importance for the Hungarian credit institution. Please find our remarks on 
the following pages.  

 
 
Yours sincerely, 
 
 
       
 

Dr. Rezső Nyers 
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Specific remarks 
 
Question 2. Are the guidelines in relation to the Exemption from 
the requirement to group clients in relation to control sufficiently 
clear or are there issues which need to be elaborated further or 
which are missing? Please provide concrete proposals on how the 
text should be amended.  
 
The large exposure rules of the CRD and the modifications in course are 
already discriminative with respect to exposures on EU central governments, 
where the exposures are denominated in currencies other than those of the 
Member States (even that exposures in MS’currencies would be exempt only 
till 2015).  Furthermore, the exposures over three months on regional 
governments and local authorities where the central government is rated 
worse than AAA or AA, also bear an increased capital charge, even if they are 
denominated in local currencies.  
 
We think that the suggested interpretation of connected clients which would 
extend the term also to the authorities and their enterprises where the specific 
authority has a controlling share, with the exception of those countries where 
the central government has a 0% risk weight, would increase the financial 
difficulties in those markets where the central government bears a higher risk 
weight than 0%, namely are rated worse than AAA or AA.  
 
In our view the reasoning in point 871 in the CEBS’s 2nd Advice to the 
Commission on large exposures is correct and it is valid in general and not 
only in case of those states where the central government bears a 0% risk 
weight given its AAA, AA rating. 
 
Even if contrary to the arguments, the CEBS wanted to treat the authorities 
and their controlled enterprises as connected clients, we think it unjustified 
that those public sector enterprises (PSEs) should be considered as connected 
clients to the controlling authority, where the exposures on the PSEs do not 
qualify for favourable treatment under the capital adequacy regime, only if the 
exposures are covered by eligible credit protection.   
 
In our opinion the specific central government or public authority and the 
institutions listed in Article 2 of the Directive 2006/48/EC should not be 
treated either as connected clients, due to the specific role of these institutions 
in the financial system of the Member State concerned. 

 
1
 “CEBS has identified one exemption from the requirement for grouping clients in cases 

where one client has control over the other, and that concerns subsidiaries where the 
majority of shares are owned by central governments, regional governments or local 
authorities. In such cases even though the owner has control over each subsidiary, the risk 
connected with exposure to one subsidiary is not related to the risk of exposures to other 
subsidiaries. A failure of one subsidiary, which is a separate legal person, does not 
necessarily impose a duty on the owner to invest more capital. If the owner still decides to 
do so, one assumes that this ultimately could be financed by raising revenues.” 


